Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

Dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının önlenmesi, bozuklukların belirlenmesi ve rehabilitasyonu alanında çalışmalar yapan sağlık meslek elemanıdır.

Dil ve konuşma bozuklukları, erken çocukluk döneminde başlayıp yaşlılık dönemine kadar uzanan geniş bir yelpazedir. Bu yelpazede bulunan bireylere ancak Dil ve Konuşma Terapisi bölümünden mezun olan terapistler yardımcı olmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapistleri Hangi Alanlarda Çalışır?

  • Konuşma Sesi Bozuklukları (Artikülasyon Bozuklukları, Fonolojik Bozukluklar)
  • Edinilmiş Dil Bozuklukları (Afazi, Parkinson, Alzheimer)
  • Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozuklukları
  • Ses Bozuklukları
  • Yutma Bozuklukları
  • Akıcılık Bozuklukları (Kekemelik, Hızlı Bozuk Konuşma)
  • Özel Öğrenme Güçlüğü
  • Motor Konuşma Bozuklukları (Apraksi, Dizartri)
  • İşitme Engeline Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları
  • Dudak Damak Yarıklığına Bağlı Konuşma Bozuklukları
  • Down Sendromu
  • Otizm Spektrum Bozukluğu

Ne Zaman Bir Dil ve Konuşma Terapistine Başvurulmalı?

3 yaşına gelmiş bir çocuğun ailesi dışında, dış ortamlardaki insanlar tarafından anlaşılıyor olması beklenir. Sesleri doğru çıkarabiliyor olması, kelimeleri doğru ve yerinde kullanabilmesi, kendini ifade edebiliyor olması gerekir. Çocuğunda, bu ifadelerden birinde ya da daha fazlasında eksiklik hisseden ailelerin vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistine başvurmasında fayda vardır.

Konuşma akıcılığının sekteye uğraması durumudur. Seslerin, hecelerin veya sözcüklerin; tekrar, uzatma ya da bloklar ile kesilmesi ve konuşmanın akışının bozulması olarak tanımlanabilir. Her akıcısız konuşma kekemelik değildir. Var olan akıcısızlıklar, bir dil ve konuşma terapisti tarafından gözlemlenip analiz edilmelidir.

Artikülasyon bozukluğu, bireyin belirli sesleri üretmekte güçlük çekmesi veya sesleri yanlış üretmesidir. Artikülasyon bozukluğu yanlış öğrenmelerden kaynaklandığı gibi dudak damak yarığı, diş anomalileri, down sendromu, işitme engeli gibi anatomik-fizyolojik problemlerden de kaynaklanabilir. Birçok çocuk büyüdükçe bu hataları tek başına düzeltebilirken bazı çocuklar tek başına düzeltemezler. Bu hataların devam etmesiyle çocuğun anlaşılırlığı düşük olur ve çocuk çevresiyle iletişim problemi yaşar. Bunun dışında çocuklar okuma ve yazmada güçlük yaşayabilirler. Bu da çocuğun okul başarısını etkiler.

Eğer çocuk, 4 yaşından büyük ve konuşma anlaşılırlığı düşük ise bir dil ve konuşma terapistine başvurmakta fayda vardır. 

Çocuklarda sesleri üretme, kelime ve cümle kurma problemleri ile, iletişim kurmakta zorluk yaşanması durumudur. Dil bozukluğu yaşayan çocuklar kendi yaşındakilere kıyasla daha az sayıda cümle ya da sözcük kullanarak iletişim kurarlar. Sesleri yanlış kullanır, sesleri birleştirerek kelimeleri oluşturmakta zorlanır ya da cümleleri hatalı kurabilirler. Bunun dışında dil gecikmesi de dil bozukluğu sorunları arasındadır. Eğer çocukta bu tür problemler varsa, 2 yaşındayken kelime haznesinde en az 50 sözcük bulunmuyorsa, 3 yaşındayken üç sözcüklü cümleler kuramıyorsa ve konuşması diğer insanlar tarafından anlaşılmıyorsa bir dil ve konuşma terapistine başvurmakta fayda vardır.

Ses kalitesinin, şiddetinin ya da perdesinin bozulması durumudur. Sesin gırtlaktan veya soğuk algınlığı almış gibi çıkıyor olması ses bozukluğunun göstergeleri arasındadır. Konuşurken seste frekans ve şiddet değişiklikleri görülebilir. Konuşma terapisi ile sesin kalitesi, şiddeti ve perdesi  başarılı bir şekilde düzeltilebilir.

Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim Programı kurumumuzda uygulanmaktadır.

Detaylı bilgi için:  0 224 711 00 23

Anahtar kelimeler: Dil Konuşma Terapisti İnegöl, Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitimi Programı İnegöl, Dil Konuşma,